Ordu Haber – Ordu Ana haber

Ücretli Öğretmenlerin Sorunları Meclis Gündeminde

Ücretli Öğretmenlerin Sorunları Meclis Gündeminde
  • EĞİTİM / GENEL
  • 25 Ekim 2018
  • Ücretli Öğretmenlerin Sorunları Meclis Gündeminde için yorumlar kapalı
  • 635 KEZ OKUNDU

CHP Ordu Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Dr. Mustafa ADIGÜZEL, hazırladığı bir soru önergesi ile ücretli öğretmenlerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle hazırladığı önergede Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ücretli öğretmen olarak çalışanların, sözleşmeli öğretmen olarak atanmalarında yaşanan sorunları dillendiren Ordu Milletvekili, özellikle atamalarda prim gün sayısı ile ilgili şikâyetler, KPSS şartı ve branşlara göre açılan kontenjanlarda karmaşa yaşanması bu sorunların sıkça dile getirildiğini belirtti.

Ücretli öğretmenlerin çok düşük ücretlerle çalıştığına dikkat çeken ADIGÜZEL, sözleşmeli öğretmen atamalarında yaşanan haksızlıkların giderilmesi için çözüm önerilerinde de bulundu. Hali hazırda öğretmenlik yapan bu kişilerin sözleşmeli olarak atanmalarında hizmet yılı sıralaması getirilmesi gerektiğini belirtti. Atamalarda pek çok karışıklığın ve haksızlığın olduğu gözetilerek, mevcut sözleşmeli öğretmenlerin tamamının atanması gerektiğini belirten ADIGÜZEL, önergesinde şu sorulara yer verdi:

• Bugüne kadar ücretli öğretmenler için kaç sözleşmeli kadro kontenjanı açılmıştır? Bu kadrolardan kaçı dolmuş ve sözleşmeli öğretmen olmak için başvuran ücretli öğretmenlerden kaçı bugüne kadar sözleşmeli kadrolara alınmıştır?

• Branşlara göre yapılan atamalarda karmaşa yaşandığına dair iddialar vardır. Örneğin 5 bin kişilik ilan açıldığı ve 10 binin üzerinde başvuru olmasına rağmen sadece 2 bin kontenjanın dolduğu belirtilmektedir. Bu sayılar doğru mudur?

• Şayet doğru ise bu karmaşa ücretli öğretmenlerin branş dağılımlarına Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeteri kadar vakıf olmamasından mı yoksa başka bir nedenden mi kaynaklanmaktadır?

• Başvuru koşullarından sözleşmeli öğretmenlik için başvuru tarihinin son gününe kadar 540 gün sigorta primi ödenmiş olması zorunluluğu getirilmiştir. Bunun yanı sıra basına da yansıyan haberlerde kimi illerde bazı ücretli öğretmenlerin prim gün sayılarının yasal sınır olan aylık 16 gün olarak değil 30 gün üzerinden yatırıldığı belirtilmektedir. Bu durum nedeniyle, daha kısa süredir hizmeti olan bazı ücretli öğretmenler sözleşmeli kadrolara girerken uzun yıllardır hizmeti olan bazı öğretmenlerin mağdur edilerek mülakata dahi çağırılmadığı doğru mudur?

• Bu konuda bakanlık olarak bir soruşturma açtınız mı? Açtıysanız sonuçları nelerdir? Eğer iddialar doğru ise son atamaların iptal edilerek, gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra tekrarlanması düşünülüyor mu?

• Ayrıca Usta Öğretici ve Halk Eğitim Öğretmenlerinin yasal olarak prim ödemelerinin 30 gün olarak yapılması nedeniyle, bu kişilerin başvuru koşullarının 540 gün prim zorunluluğu değil 1080 gün olması ya da bu öğretmenlerin ayrı bir kontenjanla değerlendirilmeleri düşünülüyor mu?

• Hali hazırda ücretli olarak öğretmenlik yapan kişilerin KPSS sıralaması gibi bir kıstas ile değil, hizmet yılı sıralaması ile sözleşmeli kadrolara alınması planlanabilir mi?

• Hâlihazırda en az 3 bin kadar ücretli öğretmenin yukarıdaki nedenlerle mağdur oldukları belirtilmektedir. Tüm mağduriyetlerin giderilmesi için bu ücretli öğretmenlerin tamamının sözleşmeli olarak atanması mümkün müdür?

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ