ODÜ, Laboratuvarlarıyla Uluslararası Alanda da Alt Yapı Sağlıyor
Akademik birimlerin ihtiyaçları doğrultusunda gerekli alanlarda yeni laboratuvarlar kurarak ve mevcut laboratuvarların da donanımlarını artırarak araştırma faaliyetlerine aralıksız devam eden bununla birlikte hem ulusal hem de uluslararası alanda birçok projenin gerçekleştirilmesine ev sahipliği yapan Üniversitemiz Cezayir’in Tlemcen şehrinden gelen bilim insanlarını misafir etti.
Kurulduğu yıllarda 13 olan laboratuvar sayısını 140’a yükselterek eğitim öğretim faaliyetlerini çağdaş eğitimin gerektirdiği her türlü imkana sahip mekanlarda sürdürebilmek için yoğun bir şekilde çalışan Üniversitemiz; sahip olduğu laboratuvarlarıyla bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel araştırmalar ve projeler yürütürken araştırma ve geliştirme süreçlerinin her aşamasında etkin görev ve sorumluluklar üstlenebilecek nitelikte elemanlar yetiştirerek gerçekleştirdiği bilimsel araştırmalarla toplum yararına sunduğu eğitime yönelik hizmetlerini sürdürmeye devam ediyor.
Ayrıca Ordu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (ODÜMARAL) deneyimli ve uzman personeli, donanımlı ve nitelikli laboratuvar olanakları ile üniversitelerin, kamu ve özel kuruluşların araştırma ve geliştirme aşamalarında ihtiyaç duydukları analizleri gerçekleştiriyor. Bu kapsamda hem ulusal hem de uluslararası alanda birçok projeye ev sahipliği yapan Üniversitemiz Cezayir’in Tlemcen şehrinden gelen bilim insanlarını misafir ederek araştırmacıların çalışmalarında ihtiyaç duydukları analizlere alt yapı sağladı.
Ordu Üniversitesi Cezayirli Araştırmacılara Ev Sahipliği Yaptı
Tlemcen Aboubekr Belkaid Üniversitesi Fen Fakültesinde görevli Öğretim Üyeleri Fouad Guenfoud ve Imane Belfilali, Ordu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve Kimya Bölümü Elektrokimya Araştırma Laboratuvarında Dr. Öğr. Üyesi Mutlu Sönmez Çelebi’nin öncülüğünde çalışmalar gerçekleştirdi.
Çalışmalar kapsamında Fouad Guenfoud ve Imane Belfilali kendi üniversitelerinde hazırlamış oldukları nanomalzemelerin karakterizasyonunu gerçekleştirmek üzere Ordu Üniversitesi laboratuvarlarının sahip olduğu teknik donanımlardan faydalandılar. Cezayirli araştırmacılar Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünde örneklerin korozyon testleri ve yapısal analizleri gerçekleştirmiş olup Ordu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarında (ODÜMARAL) ise SEM görüntüleme ve elementel analizler gerçekleştirdiler. Yapılan bu çalışmalar ile çalışma ile her iki üniversitede yer alan araştırma grupları arasında bir işbirliği başlatılmış olup, yakın gelecekte ortak çalışmaların yürütülmesi planlanmaktadır.
Cezayir’in Tlemcen kentinden gelen bilim insanlarının Ordu Üniversitesi laboratuvarlarında araştırmalarını gerçekleştirmesinin, Ordu Üniversitesinin küresel ölçekte önemli deneysel alt yapı yeterliliklerine sahip olmasının bir göstergesi olduğunun altını çizen Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Ordu Üniversitesi dünya vatandaşı bir üniversite misyonu ile hareket ederek dünyanın farklı coğrafyalarından pek çok üniversiteyle ortak çalışmalar yürütmektedir. Üniversitemiz gerek akademisyenlerinin farklı üniversitelerle ortak araştırmalar yürütmesi gerekse başka üniversitelerden gelen bilim insanlarıyla önemli bilimsel çalışmalara imza atmaktadır. Ordu Üniversitesi teknolojik alt yapısı gelişmiş, özgün çalışmaların araştırılması ve geliştirilmesi için metodolojik imkanlara sahip laboratuvarlarıyla evrensel bilginin geliştirilmesi noktasında bilim dünyasına önemli katkılar sunmaktadır. Şüphesiz Cezayir’den Üniversitemize gelerek çalışmalarını sürdüren araştırmacılar da laboratuvarlarımızda gerçekleştirdikleri analizler aracılığıyla literatüre önemli yenilikler sunacaktır.” şeklinde konuştu.