Gübre Artık Reçete İle Alınacak
Tarımda yaygın olarak kullanılan nitratlı gübre artık dilenildiği gibi alınamayacak. Terör örgütleri tarafından da kullanılan bu gübreyi almak artık reçete ile mümkün olacak.
Patlayıcı yapımında kullanıldığı için 26 Haziran 2016 tarihinden bu yana dağıtımı ve satışı yasaklanan nitratlı gübrelerle ilgili yeni uygulama belli oldu. Amonyum nitratlı gübreler tamamen yasaklanırken, kalsiyum nitratlı gübrelere e- reçete ile satış izin verildi.
Daha önce yasaklanan ve fındık için önemli olan bazı kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinin kullanım yasağı yapılan yeni düzenleme ile kaldırılmış olup, reçetelendirilmek koşuluyla kullanılmaya başlanmıştır.
Yapılan yeni düzenleme hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Kemal YILMAZ; “Bilindiği üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca tarımda kullanılan nitratlı gübrelerin (%26 CAN, %33 AN, Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat) el yapımı patlayıcı imalinde kullanımı ile mücadele kapsamında, bulundukları depolama alanlarında yed-i emine alınmak suretiyle satış ve sevkiyatı 08 Haziran 2016 tarihinde durdurulmuştu. 16 Ocak 2017 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlık Makamından alınan Olur çerçevesinde üreticilerimizin mağduriyetini gidermek için bir çalışma yapılmıştır.
Bu amaçla yapılan çalışma ile Amonyum Nitrat (% 33 AN) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklanmış olup, yed-i eminde tutulma işlemi devam edecektir. Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin satışı ise serbest bırakılmıştır. İlimiz için büyük öneme sahip Kalsiyum Amonyum Nitrat (% 26 CAN ve % 21 CAN) gübresinin sevk ve çiftçiye satış işlemi de kontrollü bir şekilde yapılacak olup, yed-i eminleri serbest bırakılmıştır.
Nitrat Azotu İçeren Kimyevi Gübrelerin Satışı, Nakli ve Stok Bildirimlerinin Kontrolüne Dair 2015/42 No’lu Tebliğ hükümleri saklı kalmak kaydıyla, üretici/ithalatçı firmalardan dağıtıcılara sevk işleminde ve dağıtıcılardan çiftçilere satış işleminde üreticilerimizin ÇKS veya TÜKAS’a mutlaka kayıtlı olmaları ve İlçe Müdürlüklerinden 4 suret e-reçete alarak e- reçete ile dağıtıcıya başvurmaları gerekmektedir.
Dağıtıcılar ile üreticiler satış esnasında e-belge üzerindeki kısımları dolduracak ve imzalayacaktır. Bir sureti dağıtıcıda kalacak olan e-reçetenin, gübrenin firma bilgilerini mutlaka e-reçete üzerine yazarak, Dağıtıcı “Çiftçi Yol Kontrol Belgesi” düzenleyip nakil yapabilecektir. Dağıtıcılar kendi aralarında CAN gübre sevki yapmayacaktır. Dağıtıcılar haftalık İlçe Müdürlüğüne sattıkları gübrelerin e-reçete’sinin birer suretlerini teslim edeceklerdir.
Gübre uygulaması yapmadan önce üreticilerimiz İlçe Müdürlüğüne başvuruda bulunacak, İlçe Müdürlüklerimiz kendisine başvuran üreticilerin durumuna göre gübre uygulama programı yapıp üreticilere duyuracaktır. Uygulama esnasında İlçe Müdürlüğü personeli hazır bulunup e-reçetenin arkasını doldurup imzalayacak ve belgeyi teslim alacaktır.
Ayrıca Tarım Kredi Kooperatiflerinden gübre alındığı zaman satış ve uygulama takibi Tarım Kredi Kooperatifince yapılacak olup, Tarım Kredi Kooperatifi (TKK) birimlerinin, e-reçete’yi düzenleyen İlçe Müdürlüğüne haftalık olarak bildirimleri yapması gerekmektedir. İlçe Müdürlükleri yapılan bildirimi Gübre Kayıt ve Takip Sisteminde (GKTS) yer alan “Gübre Uygulama Ekranı” na kayıt edeceklerdir.
Sonuç olarak üreticilerimizin Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) gübresi kullanmak istediklerinde mutlaka İlçe Müdürlüklerimizden e-reçete yazdırarak gübrelerini Müdürlüğümüzce Onaylı dağıtıcı belgeli işletmelerden almaları, dağıtıcı tarafından verilecek “Yol Kontrol Belgesi” ile naklini yapmaları ve uygulama için kendisine verilen güne uymaları gerekmektedir.” demiştir.