Ordu Haber – Ordu Ana haber

Fındık Kozalak Akarına Karşı Mekanik Mücadele

Fındık Kozalak Akarına Karşı Mekanik Mücadele

Fındık kozalak akarları fındık bitkisinin meyve, yaprak ve sürgünü oluşturan tomurcukları tahrip ederek, ürün kaybına ve yoğunluğun fazla olduğu bahçelerde uç kurumalarına neden olarak fındığa zarar vermektedir.

Bu zararlıların vücutları ince, uzun, silindir veya havuç şeklinde, mat beyaz renklidir.  Gözle görülmezler.

Kışı kozalaklar içinde geçirip ilkbaharda yeni açılan yaprak koltuklarındaki ikinci yıl sürecek tomurcuklara girerek beslenme ve üremelerine devam ederler. Temmuz ayından itibaren tomurcuklarda şişmeler başlar, Ağustos ayında ise nohut büyüklüğüne ulaşır.

Fındık kozalak akarının 2 formu bulunmaktadır.

Birinci türü dişi ve erkek çiçek tomurcuklarında beslenerek kozalaklar oluşturmaktadır. Ayrıca yaprak tomurcuklarında beslenerek bu tomurcukların kurumasına neden olmaktadır.

İkinci türü ise kozalak oluşturmamakta, dişi ve erkek çiçek tomurcuklarında beslenerek zarar yapmaktadır.

Fındık Kozalak akarları fındığın sürgün tomurcuklarında erkek ve dişi çiçeklerde beslenerek büyük ekonomik kayıplara neden olurlar. Beslenme sonucu kozalaklar oluşmakta ve verimi doğrudan etkilemektedir. Kozalaklar kısa sürgünlerde genellikle uç tomurcuklarda, uzun sürgünlerde ise uçtan önceki orta kısma yakın tomurcuklarda oluşmaktadır.

Her iki türün de beslenmesi sonucunda dişi ve erkek çiçekler, tomurcuklar ve kozalaklar dökülerek kuru sürgünler oluşmaktadır.

Fındık kozalak akarı sadece fındık çeşitleri üzerinde beslenmekte, başka konukçuları bulunmamaktadır.

Doğal düşmanlar fındık bahçelerinde yaygın olarak bulunmakta, fındık kozalak akarları üstünde beslenmekte ve yıl boyunca faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Kozalaklar içinde bulunan tripsler ve örümcekler de doğal düşmanlar arasında yer almaktadır.

MÜCADELESİ:

Mekanik mücadele, kozalak akarlarına karşı oldukça etkili bir yöntemdir. Kışın yapraksız dönemde kozalaklar toplanıp bahçe içinde bir yere bırakılmalıdır. Kesinlikle yakılmamalı veya gömülmemelidir. Kozalakların içi diğer faydalı akar ve böcekler için de bir barınak yeridir. Fındık kozalak akarları çok yavaş hareket ettikleri ve olumsuz çevre şartlarından çok çabuk etkilendikleri için kozalakları terk edemezler ve kuruyan kozalaklar içinde besin bulamadıkları için ölürler.

En uygun kimyasal mücadele zamanı akarların göçünün yoğun olduğu Nisan sonu Mayıs başındaki bir haftalık sürede, uç sürgünler 4-4.5 yapraklı, yeni tomurcuklar toplu iğne başının yarısı büyüklükte ve yeni gelişen meyveler mercimek büyüklüğüne geldiğinde ilaçlama yapılmalıdır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ