Arıcılıkta Ürün Çeşitliliği Kadınlarımız İle Arttırılacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” programı çerçevesinde Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün birlikte yürütmüş olduğu “Arının Mucizesi Kadınlara Kazanç Oldu” adlı eğitim ve yayım projesi kapsamında İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen törenle 34 kursiyer kadına Katılım Belgeleri verilmiş, teşvik amaçlı olarak da 20’şer adet propolis toplama tuzağı dağıtılmıştır.
Düzenlenen törene İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah KONAK, İl Müdür Yardımcısı Kıvanç GÜNAY, Şube Müdürleri ve kursiyerler katılmışlardır.
Proje kapsamında Altınordu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle 80 saat süreli sertifikalı Arıcılık Kursu ile 3 gün süreli Propolis Üretimi Eğitimi düzenlenmiştir.
“Arının Mucizesi Kadınlara Kazanç Oldu” isimli proje ile kendileri veya eşleri arıcılık ile uğraşan kadınların, bal üretimi yanında propolis üretimi yapmasının da teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Propolis tıbbi değeri yüksek bir üründür. Bal arıları tarafından bitkilerden özellikle de çiçek ve tomurcuklardan toplanan çeşitli miktarlarda balmumu ve reçine karışımı içeren ve kovan içerisinde birçok amaca uygun olarak kullanılan doğal bir arı ürünüdür. Propolisin çok eski yıllardan beri geleneksel tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı ve antimikrobiyal, antioksidan, antitümör, antienflamatuar, antiülser gibi biyolojik aktivitelere sahip olduğu birçok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir. Propolis, çok çeşitli kimyasal maddeler içermesi, antibakteriyal ve antioksidan etkisinden dolayı kovan içinde arılar tarafından kullanımı dışında, ilaç, kozmetik, gıda sanayi ile apiterapi merkezlerinde de çok yönlü olarak kullanılan bir maddedir. Ordulu arıcıların balın haricinde farklı arı ürünleri de üreterek ürün çeşitliliğini genişletmelerini ve kadınların üretimde rol almalarını teşvik edilen proje ile ayrıca propolis konusunda arıcılarımız bilinçlendirilmiştir.
Projenin sonraki aşamalarında gerçekleştirilecek olan demonstrasyon çalışmaları ve teknik gezilerlede; propolis toplama tuzaklarının yerleştirilmesi, propolisin alınması, dondurulması ve muhafazasının sağlanması birebir uygulamalı olarak gösterilecektir. Ayrıca Arıcılık yapılan bir çok ilçemizde propolis üretimi konusunda yine kadın çiftçilerimize yönelik çiftçi toplantıları düzenlenerek farkındalık sağlanacaktır. Bu toplantılara katılan kadınlarımıza da üretime teşvik etmek amacıyla toplam 800 adet propolis tuzağı dağıtılması planlanmaktadır.